پدیدآورنده : سرمدی، سعید
ناشر : انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
محل نشر : تهران
سال نشر : 1390
تعداد جلد : 1
صفحات : 312
سانحه ی سقوط هواپیمای حامل فرماندهان و مسئولان سپاه در 19 دیـماه 1384 و شـهادت سـردار حاج احمد کاظمی در این حادثه، سبب شد تا یکی دیگر از فرماندهان بزرگ جنگ که سـال ها در پس حجاب گم نامی پنهان شده بود، به جامعه معرفی شود.
عظمت شخصیت، خصائص اخـلاقی برجسته، خدمات ارزشمند شـهید کـاظمی در دوران جنگ و تلاش های بی دریغ او برای برقراری امنیت مرزی (در کُردستان و منطقه ی قرارگاه حمزه)، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را بر آن داشت تا مقالاتی را که تاکنون درباره ی این شهید بزرگوار در فصل نامه ی نگین ایران به چـاپ رسیده است در کتابی مستقل گرد آوری و منتشر کند. بسیاری از مطالب این کتاب برای کسانی که شناخت چندانی از شهید کاظمی ندارند، غریب و شگف آور خواهد بود. پیروزی در عملیات ها با به کارگیری ابتکارات راهبردی مـتعدد، فـرماندهی و مدیریت قوی در کُردستان و منطقه ی قرارگاه حمزه و از بین بردن زمینه های فعالیت گروهک ها بخشی از اقدامات این فرمانده بزرگ است که در این کتاب به آن پرداخته شده است.
کتاب شهید احمد کاظمی از مجموعه کـتاب های فـرماندهان جنگ می باشد که به کوشش سعید سرمدی در 3000 نسخه و 312 صفحه در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تدوین و منتشر شده است. در ابتدای کتاب و پس از مقدمه، متن وصیت نامه ی شهید احمد کاظمی به چاپ رسـیده اسـت؛ این وصیت نامه دو محور اصلی وجود دارد: نخست، عشق به شهادت و التماس به محضر الهی برای رجوع به مبدأ هستی و وصل به معبود لایزال و سپس بیان ناملایمات و سختی هایی که در لفافه و سـربسته مـطرح شـده است.
کتاب حاضر ده فـصل دارد: فـصل اول کـتاب با عنوان “شهید احمد کاظمی از نمای نزدیک و دور” به قلم دکتر محسن رضایی به رشته ی تحریر درآمده است. سوابق و مبارزات احمد کـاظمی در دوران انـقلاب اسـلامی، عبور از تنگه ی رقابیه در عملیات فتح المبین، پایان آفند خـارجی و شـروع پدافند داخلی، سفر مقام معظم رهبری به منطقه ی قرارگاه حمزه، احمد و خانواده، دلباخته ی حسین و مهدی، اهل سیاست و نه سـیاسی کاری، شـوخ طـبعی و فداکاری در زلزله ی بم از مهم ترین عناوین این فصل به شمار مـی رود.
عنوان فصل دوم کتاب، “شهید کاظمی و نقش او در جنگ” است که حاصل گفت وگوی راوی جنگ، برادر محمد درودیان بـا سـرداران غـلامعلی رشید و قاسم سلیمانی می باشد. زیرکی و تدبیر فوق العاده، دوراندیشی، استفاده از فرصت در ابـعاد تـاکتیکی و راهبردی، انضباط، شجاعت، جسارت و ادب از خصوصیات بارز شهید احمد کاظمی است که در این فصل بیان شده اسـت.
“فـرمانده شـهید به روایت فرمانده دیگر”، “احمد کاظمی در جنگ و پس از آن”، ” مرز مدیریت آشتی پذیر و مدیریت آشـتی ناپذیر،” خـنده در حـلقه ی آتش و آب “، “پیشروی در عمق (لشکر8 نجف در عملیات والفجر8)” و “جنگ و گریز در شرق بصره (لشکر 8 نـجف اشـرف در عـملیات کربلای5)”، عناوین فصل ها سوم تا هشتم کتاب می باشند که به ترتیب به همت سـردار غـلامعلی رشید، دکتر حسین علایی، مجید نداف، سردار مصطفی ایزدی و مهدی انصاری نگاشته شـده اند.
فـصل نـهم با عنوان “تجزیه و تحلیل عوامل و شرایط مؤثر در پایان جنگ” متن سخن رانی شهید کاظمی در جـمع نـیروهای لشکر8 نجف اشرف در پایگاه انبیاء شوشتر می باشد.
فصل دهم، فصل پایانی کتاب اسـت و “نـقش سـپاه در جنگ و تأمین امنیت” نام دارد. این فصل گزیده یی از سخنان دکتر حسن روحانی در آیین یادبود شهید کـاظمی و هـم رزمانش در پنجم بهمن 1384 است که در مدرسه ی عالی شهید مطهری ایراد شده است. وی در ایـن سـخن رانی تـهدیدهای نظامی اسلامی در سال های پس از انقلاب و جایگاه و سهم سپاه را در عبور از بحران ها برشمرده و بررسی کرده است. در پایان کـتاب هـم عـکس هایی از شهید احمد کاظمی در جمع هم رزمانش، چاپ شده است.
گفتنی است گردآوری و کـنار هـم قراردادن مقالات علمی، سخن رانی ها، گفت وگوها، زندگی نامه و خاطرات مربوط به این شهید بزرگوار، یک دست کردن مـتن کـتاب را دشوار کرد، اما در عین حال تنوع و جذابیت خاصی به آن بخشید.