حتماً براى شما هم پیش آمده که بعد از صرف غذاى مورد علاقه تان، احساس آرامش و نشاط کنید و حتماً با شرایط استرسزا مواجه شدهاید و در این شرایط ناخودآگاه به سمت مواد خوراکى رفته اید تا به این طریق، استرس را از خود دور کنید.
فکر مىکنید مواد غذایى به خلق و خوى هم ربط داشته باشد؟
اگر بدن شما از نظر شیمیایى وترکیبات طبیعى خود متعادل باشد خلق و خو و رفتار شما هم متعادل مىشود. عوامل زیاد مىتوانند تعادل بدن شما را به هم بزنند، به عنوان مثال بسیارى از خانمها دچار کمخونى هستند که این مسئله باعث افسردگى و خستگى زودهنگام مىشود.
در افرادى که به طور منظم و سروقت غذا نمىخورند قند خون دائماً در حال تغییر است و ثبات لازم را ندارد و همین مسئله روى قدرت تفکر و تمرکز و در نتیجه خلق و خو تأثیر مىگذارد.
مواد غذایى که براى خلق فرد، استرسزا یا تنشزا محسوب مىشوند شامل شکر، کافئین، الکل و شکلات (در صورت مصرف بیش از حد) است در حالى که مىتوان براى مواد غذایى حمایتکننده خلق و خو به آب، سبزى، میوه و ماهى اشاره کرد.
گروه عظیمى از مواد شیمیایى موجود در مغز که خلقیات را کنترل مىکنند میانجى عصبى نام دارند، معروفترین آنها «سروتونین» است که به عنوان ماده شادى آور به حساب مىآید. این مواد شیمیایى تعیین مىکنند که آیا شما احساس خوبى دارید یا نه.
این مواد شیمیایى موجود در مغز که کاملاً حیاتى هستند، براى اینکه عملکرد طبیعى داشته باشند به انرژى نیاز دارند و مغز یکى از معدود نواحى بدن است که براى تأمین انرژى خود کاملاً و فقط به گلوکز وابسته است گلوکز در شکر، قند و بسیارى مواد دیگر وجود دارد. اگر سطح گلوکز خون تمام طول روز در شرایط پایدارى باقى بماند و نوسان نداشته باشد به تدریج مغز را تغدیه مىکند و مشکلى پیش نمىآید. براى اینکه قند خون حالت پایدارى پیدا کند باید از کربوهیدراتهایى استفاده کرد که قند خون را ناگهان بالا نمىبرد، این کربوهیدراتها در نان حاوى غلات، لوبیا، غلات کامل، سویا، سیب، هلو و سایر میوهها وجود دارد. موادى مانند کیک، چیپس، شکلات و شیرینى، قند خون را به طور سریع افزایش مىدهند، در نتیجه بدن ناچار مىشود براى ورود این قندها به درون سلول یا ذخیره کردن آنها به طور ناگهانى و به شدت هورمون انسولین ترشح کند و تعادل طبیعى سیستم کنترلکننده قند خون به هم مىخورد.
منبع: ماهنامه پیام زن
شماره 200، آبان ۱۳۸۷/۸
هانویسنده : شراره انصار