عبادت، سخاوت، ایثار، شجاعت، صراحت، تواضع، ایثار، مهربانی، عفو و بخشش، احسان، احترام به معلم، آموزش غیرمستقیم، رعایت بزرگترها و قبول عذرخواهی دیگران از ویژگیهای اخلاقی امام حسین(ع) است.
عبادت امام حسین(ع)
امــام حــسین(ع) فرمودهاند: مردمی که خدا را از روی رغبت عبادت میکنند و درخــواست و حــاجتی دارند این عبادت تاجران است. مــردمی کــه از روی تــرس عبــادت میکنند، این عبادت بردگان است و کسانی که خدا را برای سپاسگزاری عبادت میکنند این عبادت آزادمردان است و این بهترین عبادتهاست.
در روایات آوردهاند: عبادت، نماز و روزه، حج امام حسین(ع) بسیار بود. آن حضرت(ع) 25 بار به حج مشرّف شدند و در شب عاشورا به برادرش حضرت ابوالفضل(ع) فرمودند: از دشمن وقت بخواه! زیرا من نماز، دعا و تلاوت قرآن را دوست دارم. آن حضرت(ع) در ظهر عاشورا در مقابل لشکر دشمن نماز خواند و از حملههای پیدرپی آنان نهراسید.
امام سجاد(ع) فرمودند: پدرم هر شب هزار رکعت نماز میخواندند. امام حسین(ع) وقتی وضو میگرفت، رنگش میپرید و پاهایش میلرزید و از حضرت سؤال کردند چرا؟ فرمودند: سزاوار است کسی که در برابر خداوند میایستد، رنگش زرد شود و پاهایش بلرزد.
سخاوت امام حسین(ع)
حضرت امام حسین(ع) فرمودند: بهترین مال آن است که آبروی تو را حفظ کند و کسی که از تو حاجتی بخواهد، آبروی خود را با این درخواست ریخته است. پس تو با محروم نکردن او، آبروی خودت را حفظ کن.
شخص نیازمندی از بخشندهترین افراد سؤال کرد، کریمترین فرد کیست؟ مردم امام حسین(ع) را به او معرفی کردند.
هنگامی که آن فرد وارد منزل امام حسین(ع) شد، حضرت(ع) مشغول نماز بود. آن شخص گفت: امروز آن کسی که به تو امید دارد و به حلقهی در تو میزند، ناامید نمیشود.
تو صاحب بخشش و کَرَم هستی و ما به شما اعتماد داریم و پدر تو فاسقان را کُشت.
امام حسین(ع) 4000 دِرهم به او بخشید. آن شخص وقتی هدیه امام(ع) را گرفت، گریه کرد. امام حسین(ع) فرمودند: آیا بخشش من کم بود؟ او گفت: نه. گریهام، برای آن است که این دست با بخشش چگونه زیر خاک میشود.
ایثار امام حسین(ع)
قرآن کریم میفرماید: به مقام نیکان نمیرسید؛ مگر چیزهایی که به آن علاقه دارید، انفاق کنید. امام حسین(ع) در روز عاشورا تمامی عزیزانش را در راه خدا تقدیم کردند.
آنکه پرچمداری اسلام را با خون خرید
تا به پا گشت و عَلَم شد پرچم توحید از او
دولت حق دولت خاصّ حسینبن علی است
دولتی کز مکرمت دولت بسی زایید از او
منابع:
بحارالانوار جلد 45 ـ 44 ـ 43
نهجالبلاغه
قرآن
منبع: روزنامه طلاعات ۱۳۸۹/۱۰/۴
نویسنده : جمیله مهدوینیا