قرآن از زبان قرآن

0
87

قرآن ارزنده ترین موهبت الهی و گوهری با ارزشی است که سرچشمه سعادت انسان میباشد و در پرتو ان،می توان از چنگال عفریت (جهل )رها گردید و به کمال مطلوب دنیا و اخرت رسید.

قران فرشته نجاتی است که این چنین خود را معرفی میکند:

(انّ هذا القران یهدی للّتی هی اقوم…)؛همانا قران (مردم را) به استوارترین ایین هدایت میکند….( سوره اسراء،ایه 9)

قران سیر زندگی را از نظر عقیده و عمل،قوانین اجتماعی،اقتصادی و نظام های سیاسی، برنامههای اخلاقی،عبادی و دینی که بر جامعه انسانی حکمفرما است،بیان میکند که به راستی، روش هدایت قران مستقیم وثابت است.

(…و انّه لکتاب عزیز لا یاتیه الباطل من بین یدیه و لامن خلفه تنزیل من حکیم حمید)؛…این قران قطعاً شک ناپذیر است که نه اکنون و نه اینده،هیچ گونه باطلی در ان راه نمییابد؛چرا که از سوی حکیمی ستوده که کارهایش همه استوار و نیکوست،نازل شده است. (فصلت/ 41-42)

کتابی بینظیر است که هیچ کس نمیتواند مانند ان را بیاورد یا بر ان چیره شود،استدلالش قوی و نیرومند،تعابیرش منسجم و عمیق،تعلیماتش ریشه دار و پرمایه و احکام و دستوراتش هماهنگ با نیازهای واقعی انسان ها درتمام ابعاد زندگی است؛زیرا از سوی خداوند حکیم و حمید نازل شده است؛خداوندی که افعالش حکیمانه و در نهایت کمال و درستی است.)ان هو الّا ذکر للعالمین)؛این قران برای همه جهانیان مایه; تذکر و بیداری است.(سوره ص،ایه 87)

اری! مهم ان است که مردم هشیار شوند و به تفکر و اندیشه بپردازند؛زیرا راه،روشن و نشانههای ان اشکار است،در درون جان انسان فطرت پاکی به ودیعه نهاده شده که به او جهت میدهد و او را به خط توحید و تقوا میکشاند،اما مهم بیداری و رسالت اصلی پیامبران و کتب اسمانی نیزهمین (بیدار کردن مردم)بوده است.)ولقد ضربنا للنّاس فی هذا القران من کلّ مثل لعلّهم یتذکّرون)؛ما برای مردم،در این قران از هر نوع مثلی زده ایم،شاید متذکر شوند!(سوره زمر،ایه 27)

سرگذشت دردناک ستمگران و سرکشان،سرانجام هولناک گناه و نافرمانی،انواع پندها و اندرزها،اسرار خلقت و نظام افرینش،احکام دین،قوانین و هر چه را برای هدایت انسان ها لازم است،در لباس مثل برای انها شرح دادهایم.

)قرانا عربیاً غیر ذی عوج لعلّهم یتّقون)؛قرانی فصیح و خالی از هرگونه کجی و نادرستی،انحراف،تضاد و تناقض است،شاید انها پرهیزگاری پیشه کنند! (سوره زمر،ایه 28)

در قران هیچ گونه کژی راه ندارد،ایاتش هماهنگ،تعابیرش گویا و عباراتش مفسّر یکدیگرند.

)قل لین اجتمعت الانس و الجنّ علی ان یاتوا بمثل هذا القران لا یاتون بمثله و لو کان بعضهم لبعض ظهیراً )(سوره اسراء،ایه 88)

به انها بگو:اگر تمام انسان ها و پریان گردهم ایند تا همانند این قران را بیاورند،نخواهد توانست،هر چند به یکدیگر کمک کنند.

این ایه،تمام جهانیان را،ازکوچک و بزرگ،عرب و عجم و انسن و جن،اشکارا به مقابله با قران دعوت کرده است و میگوید:اگر فکر میکنید که این قران سخن خدا نیست و ساخته ذهن بشر است،شما مانند ان را بیاورید و حتی در این راه از یکدیگر کمک بگیرید.البته نمیتوانید!

)و لقد صرفنا للنّاس فی هذا القران من کلّ مثل فابی اکثر النّاس الّا کفور)؛ما برای مردم،در این قران از هر نمونهای،حقایقی بیان کردیم،با این حال،بیشتر مردم واکنشی جز انکار حق و نادیده انگاشتن دلایل هدایت نشان ندادند.(سوره اسراء،ایه 89)

بتول جمشیدیان

مجله بشارت