مراحل انتخاب موضوع رساله دکتری

0
151

1- در این گام دانشجوی دکترا، محور مورد علاقه و تخصص خود را انتخاب میکند بدین معنی که حوزه ای که در آن زمینه علاقه و تخصص دارد یا در طی دوره مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در این حوزه مطالعات یا کنفرانس یا سخنرانی هایی داشته انتخاب میکند. مطالعه کلی در برخی زمینه های مورد علاقه و مهم و جستجو در برخی پایگاه های معتبر در انتخاب موضوع اثر بخش خواهد بود. محورهایی نظیر رهبری اثربخش، رفتار سیاسی، ارتباطات، هوش هیجانی، مدیریت دانش، استراتژی‌های روابط بین فرد و سازمان و غیره در چارچوب محور مورد اشاره قرار می گیرند.

2- بررسی و تحلیل نکات مورد توجه در انتخاب موضوع علاقه مند بودن به موضوع در نظر گرفتن توانایی ها و امکانات فردی مثلاً قدرت تجزیه و تحلیل، توانایی تحلیل آماری، توانایی برقراری ارتباط با جامعه ی مورد تحقیق، و…جدید بودن موضوع، ارزشمند بودن موضوع، امکان عملی اجرای پژوهش در این مرحله از اهمیت برخوردار می باشد.

3- در این مرحله محقق سه تا پنج مقاله فارسی علمی پژوهشی یا لاتین علمی پژوهشی که در نشریات معتبر به چاپ رسیده مرتبط با حوزه علاقمندی و تخصص خود که در مرحله اول به آن اشاره شده انتخاب و به بررسی مسائل و مدل مفهومی و چارچوب نظری آنها می‌پردازد تا مسئله مورد نظر یا مورد علاقه خود را یا خلاء موضوعی در این حوزه را شناسایی کند. تمامی مستندات این مرحله باید ضمیمه کار دانشجو باشد.

4- در این مرحله دانشجو با توجه به خلاء موضوعی شناسایی شده در مرحله قبل اقدام به شناسایی و بررسی حداقل ۵ مقاله علمی پژوهشی دقیقا مرتبط با موضوع یا مساله، از نشریات معتبر داخلی و خارجی می‌کند تا مسئله مورد نظر خود را به صورت دقیق و شفاف از درون نتایج تحقیقات مرتبط با این موضوع شناسایی کند و اقدام به نگارش خلاصه پروپوزال پژوهش خود نماید. تمامی مستندات و مقاله های این مرحله همراه با عنوان و خلاصه پروپوزال پژوهش ضمیمه گردد. مطالعه متون علمی برای پی بردن به فضاهای خالی برای تحقیق در آن موضوع بیان موضوع محدود شده در قالب عبارت (عنوان رساله) و تائید موضوع نهایی پس از انجام اصلاحات لازم در عنوان و همچنین مطالعه مجدد متون علمی برای یافتن و تدوین مسئله پژوهش و نوشتن سؤالها و یا فرضیه های مناسب برای تحقیق در این مرحله انجام می گیرد.

5- انجام سایر گامهای پژوهش از قبیل مشخص کردن روش تحقیق، مشخص کردن جامعه پژوهش، مشخص کردن شیوه نمونه گیری، مشخص کردن ابزار گردآوری اطلاعات، در صورتی که از پرسشنامه استفاده می شود تعیین چگونگی پیدا کردن روایی و اعتبار آن، مشخص کردن روش آماری و آزمون های مورد استفاده اجرای مراحل عملی کار، در این مرحله صورت می گیرد.

 

منبع